top of page

TALLER MMI: CREACIÓ DE MATERIALS MULTIMÈDIA INTERACTIUS PER A L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA: EINES PER CREAR MATERIALS

 

1. Eina per crear un còmic: "Stripgenerator"

 

a) Nom del Software: "Stripgenerator"

 

b) URL: http://stripgenerator.com/strip/858173/aprenentatge-llengues/view/stalks/

 

c) Stripgenerator és una eina dedicada a la creació de tires còmiques de forma online, amb una fàcil distribució de les opcions per crear-los. Ens dóna infinitat de figures d'animals, persones, monstres i objectes que pots afegir a la teva història, a més de poder escollir la quantitat de quadres de diàleg que vols que tengui el teu propi còmic. A més, proporciona multitud de possibilitats a l'hora de triar els tipus de globus dels diàlegs entre els personatges, el nivell de la intensitat color i de la opacitat (per si un personatge està en segon plànol), girar-los, duplicar-los... etc. 

 

Aquesta web té l'avantatge de que és online (no necessita cap tipus de de

scàrrega per poder usar-la) i que pots usar el servei sense necessitat de enregistrar-te, encara que tens més alternatives com la possibilitat d'afegir les teves tires a una galeria personal. Després d'acabar la teva història, tens la possibilitat de compartir-la mitjançant un enllaç a la pàgina o convertir-la en privada, enviar-la per e-mail, compartir-la a distintes xarxes socials com facebook o twitter, etc.

 

d) Es tracta d’una eina que la podem utilitzar tant en casa com en el centre ja que es troba online, la cual cosa permet avui en dia accerdir-hi desde qualsevol lloc. S’hi pot accedir a través de varis dispositius electrònics com poden ser ordinadors, tablets, telèfons mòbils…

L’eina és bàsica, la qual cosa permet fer un ús a varis nivells escolars, a través d’una petita guia proporcionada pel docecent els alumnes van creant el seu propi aprenentage a la pàgina.

 

e) Aquesta eina pensam que ens ha estat molt útil per a poder crear algunes històries curtes que podrien ser mostrades a una classe de primària com a tipus d'exercici o simplement per fomentar la lectura. Nosaltres tenim les nocions bàsiques del seu ús, però creim que hi ha moltes mes possibilitats d'utilització, com per exemple que siguin els propis alumnes els qui crein un còmic de distintes temàtiques relacionades amb les assignatures. que el comparteixin a una carpeta d'aprenentatge de classe per així poder veure i aprendre dels còmics dels companys, fer una selecció dels millors i que siguin impressos i penjats als murals de l'escola... etc. 

 

Hem de tenir en compte que nosaltres com a adults ens costa més aprendre sobre una determinada eina com pot ser Stripgenerator, però que els alumnes de primària tenen una facilitat increible per investigar i aprendre sobre alguna cosa que realment els hi pot agradar com és crear històries que després seran mostrades als demés. 

 

Una limitació que hem trobat és que la pàgina està en anglès, i que al principi de manejar-la pot ser una dificultat per als alumnes, però també pensam que és una bona manera de que els nins aprenguin vocabulari a base de manipular l'eina i de posar-li interés. 

 

Algunes limitacions serien que les figures sempre són de front, no hi ha possibilitat de posar-les de costat; un cop està publicada la història, no es pot modificar; i que no es pot guardar el còmic per seguir-lo més tard, sinó que només tens l'opció de que es publiqui en una data que pots triar tu mateix. 

 

 

2. Eina per crear póster: "Glogster"

 

a) Nom del software: "Glogster"

 

b) URL:  http://rosakas.edu.glogster.com/dia-europeo-de-las-lenguas/

 

c) Glogster és una aplicació web que serveix per crear un pòster digital. El seu ús és gratuït i tan sols es necessita registrar-se amb el nom d’usuari i una contrasenya. No és necessari descarregar ni instal·lar cap programa, ja que és una aplicació en línia i els treballs s’editen i es queden guardats allà mateix. Tan sols és necessari tenir connexió a internet per poder dissenyar-los i visualitzar-los.

Dins del glogster es pot incloure informació esquemàtica sobre un tema amb un disseny molt atractiu en el qual es pugui veure tot el contingut amb tan sols un cop d’ull. És majoritàriament visual ja que es pot presentar el contingut mitjançant texts, vídeos, àudios, animacions, enllaços, entre d’altres.

 

d) Nosaltres utilitzem bastant aquesta eina, ja que ens agrada molt perquè és molt visual i molt divertida per l’alumnat. Interaccionen amb informació, vídeos, fotografies, hipervincles, poden accedir a altres glogs...

 

No la trobem molt complexa d’utilitzar, ja que el primer pic que la utilitzarem vam cercar informació de les seves possibilitats i de què es podia fer, i a partir d’aquí cada vegada hem experimentat més i hem descobert coses noves que ens ofereix Glogster.

 

e) Aquesta eina té moltes possibilitats, ja que es crea un mural fonamental en el procés de construcció dels aprenentatges, tant de forma individual com col·lectiva. Ajuda a presentar els continguts realitzant una representació multimèdia d’una manera més didàctica, visual i fàcil. Es sintetitzen els continguts. Això fa que s’afavoreixi el desenvolupament de competències i especialment la de la creativitat.

 

Es pot fer servir també dins l’aula per presentar treballs que hagin realitzat els propis alumnes, així es treballa la competència amb les TIC i la del tema que es realitzi el treball. També es pot utilitzar per realitzar projectes comuns amb altres centres educatius, ja que el temps i l’espai no és un problema per alumnes. Aquest fet, entre d’altres, també fa que aquesta eina sigui molt motivant. Cal dir també que existeix una aplicació especial per a educadors: Euglogster. Aquesta eina proporciona 200 comptes per poder fer feina amb els alumnes a  més de l’accés a Glogs realitzats amb una finalitat educativa.

 

Una de les limitacions que hem trobat és que no es poden posar accents, i aquest fet trobem que és un poc problemàtic ja que els nins estudiaran una plana web amb “faltes ortogràfiques”.

Una altra limitació és que tota la informació que vulguem presentar ha de ser limitada, ja que aquesta eina només ofereix una plana on ha d’estar exposada tota la informació, no s’estén més enllà. Aquets fet fa que haguem de ser crítics i que potser algunes vegades no puguem posat tota la informació que voldríem i que penséssim que és necessària. Aquesta és una altra limitació a l’hora d’utilitzar Glogster com a eina d’estudi.

 

 

3. Eina per crear una activitat multimèdia: "Educaplay"

 

a.       Nom del Software: Educaplay

 

b.      URL: www.educaplay.com

 

c.       Descripció de les prestacions i utilitats de l’eina:

 

Educaplay és una fantàstica eina educativa, tant per al professorat com per a l'alumnat. En el cas del professorat, permet crear activitats multimèdia amenes i divertides dels temes que s'estan tractant a l'aula. En el cas dels alumnes possibilita que siguin ells mateixos els qui creuen els exercicis per, per exemple, posar-los en comú amb els altres companys. D'aquesta manera, els comporta a estar documentats dels continguts per aconseguir l'objectiu proposat.

 

Amb aquesta eina podem crear multitud de tipus d'activitats: exercicis de completar, diàlegs (usant àudios), endevinalles, mots encreuats, dictats (també amb àudios), ordenar lletres, ordenar paraules, relacionar conceptes, sopes de lletres, tests, mapes interactius, videoquiz, col·leccions (conjunt d'activitats relacionades per una mateixa temàtica o objectiu) i finalment les presentacions, que ens permeten explicar temes o continguts diversos. 


Com ja hem dit, Educaplay és un portal per a la creació d'activitats educatives i interactives. Una de les particularitats més interessants de les activitats creades en Educaplay és la seva integració en plataformes d'e-learning com Moodle, ja que fins i tot es poden ingressar els resultats aconseguits i les avaluacions per part dels professors. 


Aquesta eina té multitud d'utilitats a l'abast de tots. En primer lloc, has de registrar-te per poder començar a crear activitats, però et permet explorar la pàgina i provar els diferents jocs dels usuaris sense ser membre. En registrar-te, tries el perfil que més s'ajusti a tu: alumne, educador o un altre. Nosaltres hem triat l'opció d'educadors, però els alumnes també tenen la possibilitat de crear activitats.


Existeixen dues opcions de registre: 


1. La primera és l'opció “FREE”, la qual té alguns desavantatges com que en les teves activitats i en els teus grups hi haurà petits anuncis; que les teves activitats no seran privades, la qual cosa vol dir que estaran a l'abast de tots els usuaris; i que només es poden descarregar en FLAIX scorm (que no és que sigui un desavantatge greu, sinó que només et dóna aquesta alternativa).
2. La segona és la “Premium”, la qual sí que t'asseguren que no hi haurà publicitat, podràs privatitzar les teves activitats només per qui o els qui tu vulguis i, finalment, et permet descarregar-les en HTML5 scorm a més d'en FLAIX scorm.

 

Les diferències entre FLAIX i HTML5 es poden consultar aquí.

 

Aquestes són algunes dels avantatges que té l’opció “Premium” sobre el mode “FREE”, entre unes altres. Sota el meu punt de vista, els desavantatges a les quals es fan referència no suposen una gran diferència en la pràctica. La publicitat que s'insereix en les teves activitats permet saltar-la al cap de 3 segons; si tothom privatitzés les seves creacions no podríem accedir a una gran font de recursos educatius; i realment la manera HTML5 no és suportat per a tots els navegadors, així que potser no ens serviria de res.


Com crear una activitat:

 

Com ja hem dit, existeixen diversos tipus d'activitats que podem crear. En primer lloc, hem de començar per escollir el tipus, l'idioma, el títol, una breu descripció i a quina edat va dirigida l'activitat. 

Una vegada realitzat el primer pas, veiem les característiques que hem de triar i afegir, com la forma en la qual volem que l'activitat sigui completada (escriure, arrossegar, clickar); el nombre d'intents que tindrà l'alumne per realitzar-la; les preguntes, el temps donat i les respostes; pujar les imatges o afegir els àudios, que poden ser pujats o té l'opció de gravar-los; donar feedback en acabar l'exercici; etc. Així, a poc a poc anirem donant forma a les nostres activitats, les quals podran ser editades a qualsevol moment.

 

Alguns avantatges que he considerat que han de nomenar-se en usar aquesta web són:

  • Permet compartir les activitats creades, ja sigui entre els usuaris i grups com per diferents xarxes socials (Facebook, twitter)

  • No és necessari descarregar-se cap programa, és una eina online.

  • Ens ofereixen un curs de Educaplay gratis per treure-li el màxim partit.

  • És senzilla i fàcil d'usar. Explorant i provant pots arribar fàcilment a crear una bona i atractiva activitat interactiva.

  • És fàcil inserir les imatges i àudios que anem a necessitar, ja que per a l’ensenyament d'idiomes ens pot resultar de molta utilitat.

 

d) Com podem observar, aquesta és l'activitat multimèdia que hem creat amb l'eina. Es tracta d'un mapa interactiu on els nins hauran d'assenyalar el país al qual perteneix el gentilici que els hi apareix. 

 

Hem considerat aquesta eina molt senzilla i fàcil d'usar, aquí està el resultat, ja que no ens ha suposat cap problema crear aquesta activitat. Et facilita molt l'rdre en el que està estructurada la web, ja que no és difícil insertar-hi l'imatge i els resultats que vols que apareixin. És la primera vegada que l'utilitzam i, sense dubte, la usarem més al llarg de la nostra vida com a docents i com a alumnes.

 

e) Reflexió sobre els possibilitats i limitacions de l’eina per a l’educació primària:

Algunes possibilitats que té Educaplay per a l’educació primària poden ser:

  • Permet confeccionar una “Col·lecció d'activitats”: són grups d'exercicis (els quals hem creat nosaltres o altres usuaris) que reunim amb un nom i es deixen llests perquè els alumnes puguin resoldre'ls. D'aquesta manera, podem crear col·leccions de diferents temes o assignatures, i assignar-los com a treball per a casa, per realitzar-ho en l'hora d'informàtica…

 

  • Permet crear “Grups”: Educaplay et permet crear els teus propis grups, públics o privats. Els públics poden ser creats per qualsevol usuari registrat, i qui vulgui pot subscriure's a un grup públic; però els privats són creats per un usuari registrat que actua com a moderador del grup (per exemple, el professor), sent aquest usuari qui ha d'acceptar a altres en el grup. Aquesta pot ser una bona manera d’establir grups de feina a una classe, i cada usuari pot tenir els seus grups distints ben organitzats. A més, si el professor és el creador del grup, pot mantenir el seguiment dels seus alumnes de forma senzilla.

 

  • Extres a les activitats: totes les activitats estan dotades de distintes opcions que fan que siguin més atractives per als alumnes, com per exemple que poden donar “Me gusta”; poden afegir les activitats que més els hi agradin a una secció de favorits de les seves àrees d’usuari ; té enllaços amb les principals xarxes socials (Facebook, twitter…) i que sigui més fàcil compartir les activitats; existeix un “rànking” a totes les activitats que mostra quins han estat els millors jugadors (cosa que pot motivar als diferents grups a veure quin serà el que ho faci millor)… etc. Aquests extres crec que poden resultar atractius i interessants per als alumnes de primària, ja que es sentiran independents a la vegada que responsables amb els seus companys.

 

A més de totes aquestes característiques que poden ser útils per a l’àmbit de primària, crec que és bona idea usar aquesta eina per posar-la en pràctica dins l’aula, de manera quotidiana, és a dir, en comptes de fer exercicis de sumes amb un guix a la pissarra alumne per alumne, que es pugui usar la pissarra digital per a fer diferents exercicis que nosaltres haguem creat, que els propis alumnes hagin creat per a compartir amb la classe, o simplement fent les mils d’activitats que han creat altres usuaris i que estan al nostre abast sobre una gran quantitat de temes.

 

Les limitacions que hi veig a l’hora d’usar aquesta eina són la falta de recursos a l’aula, com la pissarra digital, la falta d’ordinadors per als alumnes, tal vegada la falta de connexió a internet... però personalment, pens que Educaplay pot resultar més complicat per un adult que per a un nin, perquè és tan senzilla i tan bona de manejar que els alumnes la controlaran de seguida. 

 

 

bottom of page