top of page

exposició 5'

1. Introducció:

 

Les dues activitats que hem treballat estan incloses en l’assignatura de “Ciències de la Natura”. Hem observat els continguts i el tipus d’activitat de les dues panes web i hem pogut veure els seus punts forts i febles. D’aquesta manera, ens hem pogut decantar per una activitat que és la que utilitzaríem dins l’aula com una activitat experimental.

 

2. Explicació i característiques de les activitats experimentals:

 

Les activitats experimentals constitueixen un dels aspectes claus en el procés d'ensenyament i aprenentatge de les ciències. No són més que experiències senzilles que intenten reproduir diferents fenòmens de la naturalesa i d'aquesta manera contribueixen a la seva comprensió.


Podem dir que les activitats experimentals consisteixen a portar la ciència als esdeveniments diaris, i explicar amb això fenòmens que succeeixen en la naturalesa de manera científica. Per a això, podem usar les TIC, per apropar als alumnes a les ciències, d'una forma dinàmica, divertida, i amb l'adquisició d'un aprenentatge significatiu.

-  Els objectius no han de ser molt complexos.

-  Relació íntima amb el treball que es desenvolupa en classe (amb la teoria).

-  Han de servir com a fonts d'informació.

-  Útils per a la formació de nous conceptes.

- Han de ser útils per a la construcció de models i comprensió de teories, o per confirmar les seves implicacions.

 

3. Explicació de l’activitat “Canvis d’estat”. Per què l’hem triat? Comparar-les:

 

És una activitat relacionada amb el tema dels “Canvis d’estat”. La pagina web es composa d’una sèrie de pestanyes que tenim a l’esquerra on estan tot els temes relacionats amb les ciències.

En el nostre cas, treballarem la pestanya de “Estados” per a accedir a les explicacions dels diferents estats (les quals podem accedir-hi amb les pestanyes superiors a les explicacions) i finalment les activitats finals per comprovar si hem entès els continguts.

 

Cada explicació conté simulacions de cada contingut. Per exemple, a l’espai de “Líquidos” podem variar la seva temperatura seguint el termòmetre i observar com les partícules augmenten la seva mobilitat, ja que estan en procés de canvi d’estat.

 

Hem triat aquesta activitat perquè trobem que és molt completa, ja que tenim en una mateixa plana totes les explicacions i, posteriorment, les activitats relacionades amb els continguts que hem treballat.

 

En canvi, la segona plana web amb l’activitat multimèdia que hem trobat és molt incompleta i bàsica, ja que està dedicada a primària però no és tan exhaustiva com l’altra pagina web.

En la primera activitat que ens proposen ja observem que no té res a veure amb l’estat de la matèria, ja que és un trencaclosques.

Les activitats següents sí estan relacionades però són de caire molt basic i no aprofundeix en els coneixements.

Per aquest motiu, considerem que l’adequada i la que utilitzaríem a l’aula és la primera activitat experimental.

 

4. Relació del tema (Canvis d’estat) amb el cicle i el currículum:

 

Les activitats estan relacionades amb el tema de “Canvis d’estat”, el qual està inclòs al Bloc 4 (Matèria i energia), de l’assignatura “Ciències de la Natura”.

Són activitats dirigides a cursos del segon cicle, on ja observen fenòmens físics (en aquest cas, els estats de la matèria), predicció de canvis en la matèria, estudi de les propietats dels materials, entre d’altres.

 

5. Mostra de l’activitat

 

Vídeo de la presentació: https://www.youtube.com/watch?v=eUTySecyohA&feature=youtu.be

 

Planes web de les activitats: 

bottom of page